Nieuwsbrief 8

 - - -

Nummer: 8  -  november 2019

Beste Bezoeker,

Van de bestuurstafel : 

Digitale Nieuwsbrief in nieuw jasje

Zoals u al hebt opgemerkt, de digitale nieuwsbrief heeft een nieuw jasje en een naam gekregen. Er is een vaste redactie gevormd en de frequentie is afgesproken waarmee de nieuwsbrief zal verschijnen.
 

De Fabriek

De Oudheidkundige vereniging heeft het voornemen om in 2020 de voormalige Pannenfabriek (Fabriek) als verenigingsruimte te gaan betrekken. Als u nu langs de Fabriek rijdt zult u misschien denken: Wat een bouwval! Kan deze bouwval nog als een verenigingsruimte gaan dienen? Wat resteert zijn 4 gevels, een paar ramen en een deur. De binnenruimte is inmiddels keurig leeg gehaald. Helaas kan de opbouw nog niet beginnen. Eerst moet de vloer nog worden verwijderd. De vloer ligt vrij hoog, na verwijdering ervan kan een lagere vloer een behoorlijke ruimtewinst geven. Deze verdere ontmanteling van het pand levert ook weer een spannende fase op. Wat ligt er onder de vloer en wat wordt de bruikbare hoogte? Als de aannemer dat weet gaat hij starten met het opmeten van de stalen constructie, die binnen de muren wordt geplaatst. Daarna kan de opbouw beginnen. De fabriek gaat herrijzen! Het tijdstip waarop de vereniging de fabriek kan betrekken komt hiermee weer een stap dichterbij! 
 

Samenwerken met behulp van de computer

In de afgelopen tijd is binnen het bestuur veel aandacht besteed aan intensiever samenwerken met behulp van geavanceerde computersystemen. Hierbij hoort ook scholing en oefening. Het is in deze digitale wereld ondenkbaar dat automatisering aan de vereniging voorbij gaat. 


Om in uw agenda op te nemen :

  • Op 13 december 2019 is een lezing gepland in de Rehobothkerk aan de Dirk Staalweg 43. Deze avond wordt in samenwerking met Het Pakhuis georganiseerd. De spreker is Evert de Graaf uit Putten. 
  • Op 18 december 2019 om 19.00 uur is de bijeenkomst voor onze vrijwilligers in De Hoeve bij de Oude Kerk
  • Op donderdag 13 februari 2020 zal Dorothea ter Horst haar nieuwe boek: Kroniek Ullerberg 100 jaar,  presenteren middels  een lezing. 
  • Op 12 maart 2020 wordt een filmavond georganiseerd. Op deze avond zal Dick Boll zijn nieuwe film over de bevrijding van Ermelo vertonen.
  • De Algemene Ledenvergadering zal worden gehouden op woensdag 25 maart 2020. Na deze vergadering zal er een korte lezing of presentatie zijn. Het onderwerp is op dit moment nog niet bekend.
  • Op vrijdag 17 April 2020 zal weer een lezing worden georganiseerd in samenwerking met Het Pakhuis door Evert de Graaf in het kader van 75 jaar bevrijding.

Nieuws van de werkgroepen: 

Genealogie 

In 2020 herdenken we op de Veluwe  het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Daarom besteedt de werkgroep genealogie de komende drie nummers van ’t Erf van Ermel aandacht aan de stamboomgegevens van burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. 

Archeologie

Zolang het herfst- en winterweer acceptabel blijft, gaat de werkgroep archeologie met frisse moed door met haar buitenwerkzaamheden. Er valt nog veel werk te doen want dit jaar heeft de groep een groot aantal grafheuvels onder beheer gekregen op terreinen van Natuurmonumenten. Onder andere op de landgoederen Oud- en Nieuw Groevenbeek  is de werkgroep nu actief met het verwijderen van opslag van bramen en jonge boompjes op en rond de grafheuvels. Graven is niet geoorloofd. We doen uitsluitend onderhoud en creëren soms een zichtas van de ene grafheuvel naar de andere. De werkzaamheden zijn vastgelegd in een beheersplan en uitbreiding van onze werkzaamheden ligt in het verschiet. De werkgroep heeft sinds kort weer een aantal nieuwe vrijwilligers mogen verwelkomen. Heel fijn wat extra “helpende handjes”. Voor de komende tijd verwachten we namelijk “nieuwe” grafheuvels onder beheer te krijgen. Dit n.a.v. het project “Erfgoed gezocht”, waarbij met hoogtekaarten en door boringen nog niet bekende heuvels worden ontdekt. Ook leden van onze werkgroep doen mee aan dit project. Wie zo nu en dan mee wil doen met een activiteit, is ook van harte welkom.

Aanmelden kan bij de coördinator: Dick van Wijngaarden

Documentatie

Boeken:

In november 2019 hebben we van het Historisch Kenniscentrum Harderwijk ruim dertig boeken over Ermelo in ontvangst mogen nemen.  De boeken zullen door de werkgroep Bibliotheek worden bekeken en gearchiveerd.

Inloopmorgen leestafel:

Iedere eerste woensdag van de maand bent u tussen 9.30 - 11.30 uur van harte welkom in de Soos van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo aan de Emmalaan 27a (naast de Croonenburgh). U kunt dan boeken inkijken of lezen. Beppie Koopman en Henk Esselink (werkgroepleden Beeldbank Bibliotheek) zullen ook aanwezig zijn en u zo mogelijk adviseren.

De data voor 2020 zijn:
8 januari       
5 februari                 
4 maart 

Oproep video- en filmmateriaal en fotomateriaal:

De videowerkgroep (Frans Koks en Luuk Mensonides) heeft afgelopen jaar ruim 200 banden verwerkt. Dit leverde 550 videofragmenten op die over Ermelo gaan. Een hele klus.
Om zo compleet mogelijk te zijn, zijn we op zoek naar (nog) meer videomateriaal.
Ook i
s de Beeldbank foto's (Gerard Heemskerk) op zoek naar allerlei oude foto's over Ermelo.
U kunt een mail (met naam en telefoonnummer) sturen naar de redactie (contact).

Dialect en Folklore

Een van de hoofdtaken van de werkgroep Dialect en folklore is om elk kwartaal weer met een verhaal te komen, waarin humor en geschiedenis samenkomen. Als u nog zo'n verhaal heeft over een Ermelo's voorval en u heeft moeite met schrijven, neem dan vooral contact op met KeesJan van Loo (contact werkgroep). Hij regelt graag dat er iemand bij u langs komt om het op te tekenen. Wist u trouwens, dat elke derde zaterdag van de maand, vanaf 11.00 uur het Ermelo's dialect te horen is op Veluwe FM (105.0 FM) 

Open Monumentendag

Open Monumentendag is in 2020 op zaterdag 12 september. Op dit moment is het thema nog niet bekend, maar het Comité Open Monumentendag Ermelo zal ook voor 2020 een passend programma in elkaar zetten. We houden u hiervan op de hoogte.
 

----------------------------------------------------------------------------------------------

Redactie Nieuwsbrief:
Aristien Egbertzen, Steven van Loo (eindredactie), Sandra Schriever en Egbert Vonkeman.
Bij overname van artikelen of foto's uit deze nieuwsbrief moet de bron worden vermeld.
(Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

----------------------------------------------------------------------
 - - -
Geen interesse meer? Afmelden
Powered by AcyMailing